A Bölcsész Vállalkozik



Ebben a blogban nyomon követheted, hogy milyen is az, amikor egy bölcsész 0 tapasztalattal vállalkozni kezd. A tartalomjegyzékhez és a cikkek rövid ismertetőjéhez kattints a fenti linkre!

Friss topikok

Linkblog

A célmegvalósítás 21 titka

2008.07.05. 15:01 :: laciabolcsesz

Pongor-Juhász Attila, a nincs szükséged fejvadászra oldal tulajdonosa, és mellesleg rendkívül jó előadó a héten előadást tartott a célkitűzésről, valamit azok megvalósításáról. Most leírom az előadást, aztán egy későbbi bejegyzésben meglesz az is, hogy milyen kérdésekkel tudod magad irányítani ezen a téren. A gyakorlati kérdések szuperek! Akkor nézzük, milyen jegyzetet készítettem az előadásról:

 

Hogyan leszel Milliomos Online vállalkozó?
Avagy az üzleti célkitűzés-tervezés és megvalósítás, ahogy
az igazán GAZDAG cégvezetők csinálják

Melyek azok a meghatározó személyiségjegyek, amik kiemelnek az átlagból? Hogyan ismerjük ezeket fel, és hogyan használjuk fel ezeket a legjobban az üzletünk építéséhez? Tedd fel a kérdést: milyen célod van?

Mindenkinek van célja. Az elhanyagolható számú kisebbségnek saját céljaik vannak. A nagy tömeg pedig mások céljait valósítják meg. A valódi különbség az önalkalmazott befektető és cégvezető valamint az alkalmazott között, az pont az, hogy kinek a céljait valósítjuk meg.

Megvizsgáltak sok sikeres politikust, államférfit, hadvezért stb. hogy mi a közös bennük. Az egyetlen igazi közös jellemző az önismeret volt (aminek folyománya amúgy, hogy rendelkeznek célokkal). Ehhez egy alapmű a párnád alá: Byrne, Rhonda. A titok. Mi a célkitűzés 21 titka?

 

  1. Vizualizálj és lásd előre a jövőt! Minden, ami emberi aktivitás eredménye, az valakinek a fejében már egyszer előzőleg álom szinten megszületett. Gondolj a párizsi Notre Dame-ra. A vizualizálás révén tulajdonképpen a jelenbe hozod a jövőt. Jim Carry csóróként írt magának egy csekket, hogy 10 millió dollárról. 9 évvel később megkapta. Minden nap elővette, hogy ezt meg fogja kapni, mert megérdemli, és minden tevékenységét ennek rendelte alá (olyan emberekkel találkozott, úgy képezte tovább magát, stb.). Ha egyszer valaki valamiben sikeres, bármiben sikeres tud lenni, ha akar.
     
  2. Merj nagyot álmodni! Csak nagy célokat érdemes kitűzni, mert a kis célok nem fognak eléggé motiválni. Akkor tudod, hogy nagy az álmod, hogy ha rágondolsz, görcsbe rándul a gyomrod a félelemtől, hogy vajon ezt meg tudod-e csinálni.
     
  3. Hidd el, hogy képes vagy megvalósítani az álmodat! Ha nem hiszed el, az álmodból vágyálom lesz és marad. Ahogy te lépsz egyet a célod irányába, az is lép egyet a te irányodba. Hozd be a komfortzónádba a vágyaidat, érezd magadénak!
     
  4. Égő vággyal akard a célodat! Belülről jöjjön az az energia, ami átsegít a nehézségeken, teszel érte, túlórázol, felkelsz reggel és érzed, hogy miért dolgozol. Megszállottnak kell lenned. A saját belső világodban élsz, és mindentől függetlenül akarod a célodat.
     
  5. A célod legyen S.M.A.R.T.! Specifikus (mennyire tudod pontosan meghatározni a célodat: ha le akarsz fogyni, az álom, ha nem teszel semmit, vágyálom, ha meg zabálsz és hízol, rémálom), Mérhető (pl. 6 kg-ot akarok fogyni), Elérhető/Megvalósítható, Reális, Időkerettel megjelölt.
     
  6. Írd le a céljaidat! A Yale 1953-ban a végzősöket megkérdezték, hogy mik a céljaik. 3%-uk rendelkezett leírt, konkrét célokkal. Húsz évvel később annak a 3%-nak az összvagyona több volt, mint a 97%-é. Haladj tudatosan a céljaid felé! Brian Tracy szerint már csak az, hogy leírod a céljaidat, 1000%-kal növeli a megvalósulás valószínűségét (hogy az adat honnan jön, azt ne kérdezzük, de az tuti, hogy húzni fog a dolog).
     
  7. Pozitívan fogalmazz! „Nem akarok szegény lenni!” – ez nem jó, mert a tudattalan a szegény szóra fókuszál, nem pedig a tagadásra. Kommunikálj magadnak is, másnak is pozitív értelmű szavakkal, mert az működik. Tehát: online milliomos vállalkozó vagyok.
     
  8. Valósítsd meg! Just Do It! Tettek nélkül vágyálom marad a dolog. Minden nap tegyél érte legalább egy picit! Olyan nincs, hogy egy nap nem teszel semmit a dologért, különben nem fog összejönni. Olyan ez, mint a lendkerék: először sok energia kell, aztán már kevés kell. De kevés mindig kell, különben átvered magad. A lendkerék még egy ideig magától is pörög, de előbb-utóbb leáll!
     
  9. Képezd magad folyamatosan! Alakíts ki új szokásokat, ami segít! Dobjál ki mindenféle régi rossz szokást, ami akadályoz! Mindig legyél ott, és tanulj!
     
  10. Legyen mentorod és coach-od! Minden nagy teljesítményt elérő ember hátterében valaki mindig áll, aki edzi, fejleszti, támogatja, tanítja. „Ha a tanítvány készen áll, a mester megjelenik.” Foglalkoztat egy probléma, erről beszélsz, ezen gondolkozol, és előbb-utóbb ott lesz valaki, aki segít. Azért fontosak a mentorok, mert a saját tapasztalataikat tudják átadni, ami révén kevesebb hibával, veszteséggel, és kudarccal tudod elérni, amit akarsz.
     
  11. Hozd létre a saját Mastermind csapatodat! A Mastermind egy támogató csapat, olyan tagokkal, akiket tisztelsz, akiknek adni tudsz, akikkel ötletelsz. A Holdra szállással kapcsolatos ötletelés: 2 alapvető problémánk van: Hogyan jutunk el a Holdra, és ha már ott vagyunk, hogyan jutunk vissza.
     
  12. Légy kitartó! Ezért kell égő vággyal akarnod. Ha nem akarod, és nem vagy elég kitartó, akkor egyszer az fogja mondani neked valaki, hogy ugyan már, ez szar, ez béna, vagy a saját kényelmed legyőz, és nem csinálod, amit kellene. Égesd fel a hidakat, hogy ne legyen visszaút és a hátrahagyott kényelmes komfortzónába való visszatérés lehetősége visszafogja a motivációdat. Tisztázd a következőket: Valóban a te célod-e a dolog? Miért fontos neked ez a cél? Mi az oka annak, hogy ez elég erős cél a megvalósításra? Hogyan fogom érezni magam, ha nem valósítom meg ezt a célt? (Ha a válaszod az, hogy „ki nem szarja le?!”, azonnal hagyd abba!)
     
  13. Tanuld meg kezelni félelmeidet és kétségeidet! A sikertől félnek a legtöbben. A célod is akkor jó, ha te magad is félsz tőle! (Emlékeztek, amit a félelemről írtam a blogomban?). A bátor és a félős között az a különbség, hogy az előbbi tovább tudja kontrollálni a félelmét, mint az utóbbi! Félsz valamitől? Sebaj! Tedd azt amitől félsz, és a félelem el fog tűnni, mert nem a dologtól félsz, hanem attól a képtől, amit te az adott dologról gondolsz. Mit veszítesz, ha megpróbálod? Semmit, mert az egyetlen tuti kudarc, ha meg se próbálod.
     
  14. Ok és okozat törvénye. Másképp szólva: ki mint vet, úgy arat. Tudd, hogy az az idő, amit a tanulásba teszel, vagy beszélgetéssel töltesz, vagy TV-zéssel, az milyen eredményt fog hozni az életedben. Bármit teszel, meglesz a következménye! Légy tisztában azzal, hogy mi az, ami a leginkább előre visz a céljaid megvalósításában!
     
  15. Vonzás törvénye. A gondolatok teremtenek. Amire sűrűn gondolsz pozitív jelen idejű kijelentésként, az fog megvalósulni, mert afelé orientálod tudatosan és tudattalanul is az életedet.
     
  16. Alakítsd ki az egyensúlyt életed fontos területei között úgy, hogy később ne bánd meg! A gazdagság nem más, mint bőség. Ez pedig bármiben érthető: tapasztalatban, élményekben, barátokban, pénzben stb. Ne adj fel olyasmit az egyikért, amit később megbánhatsz. Magánélet-egészség-szakmaiság három lábának stabilan kell állnia ehhez a földön.
     
  17. Legyen meg a napi örömöd és szórakozásod! Az önerőből építkező vállalkozók munkamániásak. Éppen ezért fontos, hogy minden nap legyen valami pici örömöd!
     
  18. Ünnepeld meg eredményeid! Ez motiválni fog, és fontos a pozitív megerősítés saját magad számára is. Ne csak a főcélod elérésénél ünnepelj, hanem a részcélokénál is. Ünnepeld meg a kis sikereket is!
     
  19. Add tovább a tapasztalataidat és légy példa mások számára! Oszd meg a tudásodat! A húszas években, amikor Napoleon Hill meginterjúvolta a gazdagokat, ők örömmel mesélték a titkaikat és trükkjeiket. Így tehát csak össze kellett írnia ezeket.
     
  20. Folyamatosan foglalkozz a céljaiddal! Vagyis egy kicsit mindig tartsd a lábad a gázpedálon! Legyen a szokásod része, hogy rendszeres időközönként elővedd a céljaidat (heti, kétheti szinten minimum)! Ez segíteni fog átjutni a hullámvölgyeken. Felmérték, hogy mi a közös azokban, akik hosszan (80 év fölött) élnek. Mindegyik élete végéig képezte magát. Két jó tanács: Köss magaddal szerződést! Legyen valaki, aki elszámoltat! (Ez olyan személy legyen, akit elfogadsz, akire hallgatsz.) Ha bármikor úgy érzed, hogy ma sokkal fontosabb mással foglalkozni már levetted a lábad a gázpedálról. Már levetted a szemed a célról.
     
  21. Nincs TITOK! Mi kell a sikeres élethez? Jim Rohn szerint csak három dolog: „Csak képzelőerő, hit és önfegyelem kell hozzá.” Mindenkinek van képzelőereje, de valamivel kevesebb embernek van elég képzelőereje, hogy új dolgot találjon ki, és még kevesebb ember hisz magában, és annál is kevesebb elég kitartó a megvalósításhoz. Ez komolyan szűkíti a halmazt! A siker tulajdonképpen néhány önfegyelem gyakorlat napi szintű gyakorlása. Az önfegyelem fájdalma grammokban mérhető az önsajnálat tonnáihoz képest. Ha elszúrod, és nem azt csinálod amit kellene, később már hiába bánod.

Hadd mondjam el, hogy úgy egy fél éve már tervezem a dolgaimat. Írom a céljaimat, és azt is, hogy mit valósítottam meg belőlük. Mi lehet cél? Cél az is, hogy eljársz-e 3-szor egy héten edzeni, vagy betartod-e a fogyókúrád. Ezek írhatók, mérhetők, és pusztán napi egy-két percet igényelnek. Amióta írom, nem tudom magam átverni. Így pedig amikor megnézem, sokkal reálisabban tudom megállapítani, hogy milyen eredményekre számíthatok. Működik. Szóval ha van valami, csináljatok egy excel vagy OpenOffice.org Calc táblát, és írjátok, hogy mit csináltok az ügyben, amit szeretnétek. Akarsz Thaiföldre utazni? Írd le! Írd le mire van szükséged, bontsd le teendőkre, és össze fog jönni. Sosem hittem ezekben amíg el nem kezdtem csinálni. :)

Laci, a Vállalkozó Bölcsész

1 komment

Címkék: siker álmok cél célkitűzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozobolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr91554574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Győző (időgazdálkodás) · http://www.idogazdalkodas.com 2014.10.13. 17:19:10

Teljesen igaz minden pont. A lényeg, hogy írd le a célod (projekt), bontsd fel mérföldkövekre (alprojektekre), a mérföldköveket pedig átlátható elvégezhető feladatokra.
Válaszd ki az első feladatot és azonnal állj neki. Ha lehet fejezd is be, ha nincs rá most időd, akkor ütemezd be holnapra.

Nagy segítség a céljaid kezeléséhez egy online és/vagy mobil eszköz, ami segít a dokumentálásban, és naponta emlékeztet is.

Egy ilyen magyar fejlesztésű eszköz a JustDoo (www.justdoo.hu).
süti beállítások módosítása